ORUÇ KARGAŞASI

ORUÇ KARGAŞASI
Her sene olduğu gibi Muharrem ayında yaşanan tarih kargaşası bu senede zihinleri meşkule devam ediyor. Muharrem Arapça bir ay adıdır ve bizde Ekim ayına tekabül eder. Kerbela’da yaşanan 73 Ehl-i Beyt hanedanının şahadeti ile sonuçlanan katliamda Muharrem ayının yani Ekim ayının onuncu günü yaşanmıştır. Aşur ise on anlamına gelmektedir. Aşura onuncu gün demektir. Muharrem orucu Ekim ayının birinden başlayıp onuncu günü bitmesi gerekirken her yıl on gün öne çekilerek farklı tarihlerde ve farklı aylarda tutulmaktadır. İnsanların hayatında doğum günü, evlilik yıl dönümü, ölüm yıl dönümü  yıl başı gibi, iz bırakan tarihler nasıl ki değişmiyorsa, Oruç tarihide değişmemelidir. Bakara Suresinin 183. ayetinde oruç hakkında verilen bilgi şu şekildedir; – “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” Farz kılınan oruç Muharrem orucudur ve tüm peygamberler şükür orucu olarak tutmuşlardır. Fecr suresi Ayet 2 de geçen “And olsun o on geceye ve on gecenin gününe” diyerek orucun 10 gün olduğu belirtilmektedir. Tüm Peygamberler tarafından Şükür için 10 gün tutulan Muharrem orucu Kerbela’da kana bulanmış ve yas-ı mateme dönüşmüştür. Kerbela şehitlerinin yüzü suyu hürmetine 2 gün ilave edilerek 12 gün tutulmaya başlanmıştır. Müslim bin Akiyl ve 2 oğlunun Küfe’de katledilmesi hasebiyle tutulan 3 gün masum-u pak orucu da diğer 2 gün gibi gelenekseldir. 1 gün tutulan Fatıma Ana orucuda keza öyle. Fakat Fatıma Ana orucunun Masum-u Paklar ile Muharrem orucu arasına konulması tamamen keyfiyattır. 
Kısacası; Kur-an da bahsi geçen Muharrem orucu 10 gündür Masum-u Paklar ve Fatıma Ana oruçları tamamen gelenekseldir. Katliamın yaşandığı yılda Muharrem ayı Ekim ayına Aşur günüde 10 Ekime tekabül etmekteydi. Bunu bile bile orucu gününde tutmayıp yası zamanında çekmemek akıl alır gibi değildir. Bir ülkede bir takvim olur iki olmaz. Resmiyette miladi, ilahiyatta hicri takvim kullanmak hangi mantığın ürünüdür. Masum-u Paklar 28,29,30 Eylül, Muharrem orucu 1 / 10 EKim, Matem orucu 11,12 Ekim olarak sabitlenmelidir. Ana Fatma orucu ise 2 gün Matem orucundan sonra tutulmalıdîr.
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” (Bakara Suresi Ayet 183)
İşte bizden öncekilere farz kılınan oruç Muharrem orucudur ve bu oruç aynen onlar gibi sizede farz kılındı diyor.

” Şafak vaktine, on geceye, her şeyin çiftine ve tekine, geçip giden geceye yemin olsun ki, (Fecr Suresi Ayet 1,2,3,4.)

Tefsirlerde bu on gecenin kameri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının ilk on gecesi olduğu bildirilmiştir Bunda şüphe yoktur.
“O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayıracak olan, hidayet rehberi ve deliller halinde bulunan Kur’ân onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya şahit olursa onda oruç tutsun. Kim de hasta, yahut yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diler zorluk dilemez. Sayıyı tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı tekbir etmenizi ister. Umulur ki şükredersiniz.” (Bakara Suresi Ayet 185)
Bütün ilahiyatçıların, ulemanın, mevcut kaynakların, hadislerin ortak görüşü Kur-an’ın Ramazan ayının 27. gecesi Hira Mağarasında İkra (Oku) Suresinin ilk 5 ayetinin indiği yönündedir. Sayılı günden kasıt ayın tamamı değidir. Eğer tamamı olsaydı o ayı oruçlu geçirin olurdu. Ayın 27 sinde inmeye başlayan Kur-an için, ayın birinden oruç tutmaya başlanılmaz. 27 sinde niyet edilip 28/29/30 u oruç tutulmalı. Kısacası Kurban Bayramı dahil hepsi sabitlenmeli ve Miladi takvime göre hareket edilmeli. 
Muharrem orucunun asıl adı Şükür orucudur. Çünkü bütün peygamberlere o ayda bir ihsanda bulunulmuştur. Ayın adı Muharrem olduğu için öyle adlandırılmıştır.
Ramazan orucununki ise Kadir orucudur çünkü Kur-an Kadir gecesi inmeye başlamıştır. Ramazan ayına tekabül ettiği içinde ramazan orucu denmiştir. Aşk-İle
Birol Yıldız Hatipoğlu